TARINA

Tour koeponnistettiin vuonna 2007 Tornion Röyttän satamasta Lapin halki Murmanskiin. Kourallinen joukkueita Barentsin alueelta roudasivat ruostumattoman teräskapulan maaliin Kuolan niemimaalle. Joukkueet koostuivat Alatornion Ahjon pyöräilijöistä, Lapin Urheiluakatemian urheilijoista, Finnbarentsin byrokraateista, Vapa Oy:stä, e-Coachin yrittäjistä ja Severomorskin pyöräilyseura Pyhiinvaeltajista.

Vuosina 2008-2013 kiertue pyöräiltiin vuosittain keskittyen löytämään oikeat reittivaihtoehdot. Koeajoja tehtiin Rovaniemi-Haaparanta, Rovaniemi-Levi ja Rovaniemi-Ylitornio väleillä ennenkuin tie Kuusamosta Savukosken kautta Ylläkselle löytyi.

Venäläiset osallistuivat Tourille useaan otteeseen kunnes Anatoli Lipin sai surmansa Norjassa 2013 pyöräilyretken yhteydessä. Tämän jälkeen Tour de Lapland pysyi myös hiljaisena, kunnes 2017 ukrainalainen pyöräilijä Leonid izotov määräsi kiertueen elvytettäväksi takaisin tielle. Nyt myös reitti oli vakiintunut Ruotsin rajalta Kolarista Lapin halki Venäjän raja-asemalle Sallan Kelloselkään.

Tourilla 2017 kapula oli muuttunut teräksestä muoviksi ja niiden määrä oli moninkertaistunut. Huolimatta heinäkuun pakkasista ja ”raskaasta” lumesta kolme muskettisoturia onnistuivat toimittamaan pakkauksen turvallisesti Kemijärven tehtaalle lähetettäväksi ympäri maailman.

Vuonna 2018 Tour poljettiin helteessä Star Wars-teemalla. Porojen määrä oli nyt moninkertaistunut ja #jätskivideotkin läpäisivät somen. Isoimmat tokat parkattiin Ylläkselle Y1:n kupeeseen ja Levin huipulle.

Tour poljetaan seuraavan kerran Venäjän rajalta Kelloselästä Pyhä-Luoston, Levin, Pallaksen ja Ylläksen kautta Ruotsin rajalle Kolarin Kaunisjoensuulle. Päivittäin on saatavilla eri variaatioita reittiin jos haluaa esimerkiksi nauttia Euroopan suurimmasta suoalueesta Teuravuomalla tai kokea Ylläs-Levi-MTB-reitin. Voit siis valita koko reitin asfaltilla tai polkea osan maastossa. Yhden pyörän tarvitsette jos poljette kimpassa.